u bent hier

Hiwa K


Hiwa K (Noord-Koerdistan, Irak, 1975) ontvluchtte in de jaren ‘90 zijn thuisland en vestigde zich ruim 10 jaar later in Duitsland. Deze emotionele en maatschappelijke ontwrichting tekent zijn artistieke praktijk, die zowel door zijn persoonlijke biografie als door alledaagse ontmoetingen en verhalen uit zijn omgeving wordt gevoed. Via persoonlijke en pragmatische uitdagingen die eigen zijn aan ... Lees meer »

Hiwa K (Noord-Koerdistan, Irak, 1975) ontvluchtte in de jaren ‘90 zijn thuisland en vestigde zich ruim 10 jaar later in Duitsland. Deze emotionele en maatschappelijke ontwrichting tekent zijn artistieke praktijk, die zowel door zijn persoonlijke biografie als door alledaagse ontmoetingen en verhalen uit zijn omgeving wordt gevoed.

Via persoonlijke en pragmatische uitdagingen die eigen zijn aan de onvoorspelbaarheid en kwetsbaarheid van het leven, raakt Hiwa K’s werk doordrongen van een bredere sociale en geopolitieke realiteit. De kunstenaar verwerkt ervaringen en getuigenissen tot nieuwe situaties die een eigenzinnige kijk bieden op de globalisering en haar impact op onze leefwereld: “Uiteindelijk draait veel van mijn werk rond de circulatie van cultuur, hoe culturen elkaar eeuwenlang hebben beïnvloed en in elkaar ingebed zijn geraakt, zowel op macro- als op microniveau.”

Tijdens Documenta 14 in Kassel en Athene toonde Hiwa K onder meer de videowerken Pre-Image (Blind as the Mother Tongue) (2017) en View from Above (2017), die de absurde en gefragmenteerde ervaring van een vluchtelingenbestaan belichten. Uit deze presentatie ontplooit S.M.A.K. een uitgebreidere tentoonstelling rond Hiwa K’s recente videowerken, performances en installaties.

Toon kaart S.M.A.K. - Stedelijk Museum voor Actuele Kunst
Jan Hoetplein 1
9000 Gent
van 10/02/18 tot 13/05/18 open di, woe, do, vrij van 09:30 tot 17:30, za, zo van 10:00 tot 18:00
S.M.A.K. - Stedelijk Museum voor Actuele Kunst
€ 8,0
info@smak.be
+32 9 2407601
www.smak.be