u bent hier

Geta Bratescu: Een atelier voor jezelf

Meerdere kunstvormen


Dit najaar opent in MSK Gent de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Roemeense kunstenares Geta Bratescu in België. De tentoonstelling biedt een overzicht van het uitzonderlijk gevarieerde oeuvre van de intussen 91-jarige Bratescu. De rode draad is haar benadering van het kunstenaarsatelier als ruimte voor reflectie, experiment en (zelf)kritiek. Gelijklopend met deze tentoonstelling ... Lees meer »

Dit najaar opent in MSK Gent de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Roemeense kunstenares Geta Bratescu in België. De tentoonstelling biedt een overzicht van het uitzonderlijk gevarieerde oeuvre van de intussen 91-jarige Bratescu. De rode draad is haar benadering van het kunstenaarsatelier als ruimte voor reflectie, experiment en (zelf)kritiek.

Gelijklopend met deze tentoonstelling focust het MSK op de atelierpraktijk van kunstenaars uit de eigen collectie, met schilderijen, tekeningen, beeldhouwkunst en atelierfoto's zoals deze van de abstracte kunstenaar Victor Servranckx.

Vijf decennia zelfreflectie
Het oeuvre van de Roemeense kunstenares Geta Bratescu (°1926) omvat sinds de jaren 1960 bijzonder uiteenlopende werken, gaande van tekeningen en textielcollages tot print, performance, film en installatie. Een rode draad doorheen deze veelzijdige kunstpraktijk is de rol van Bratescu’s atelier als een plaats waar ze zichzelf herdefinieert en vragen stelt rond identiteit en dematerialisatie.

Door haar interesse in literaire figuren zoals Aesopus, Faust en Medea roept ze daarbij ook vragen op rond ethiek, vrouwelijkheid en moederschap. Onder het totalitaire regime van Nicolae Ceausescu was het atelier voor de kunstenares bovendien een veilige maar gemarginaliseerde ruimte, waar ze haar kunst temidden van het dagelijkse leven maakte en beleefde.

Geta Bratescu, L'aventure. Roman inedit, 1991 (Nationaal Museum voor Hedendaagdse Kunst Bucharest)

Experiment en precisie
Werkend vanuit de intimiteit van haar atelier liggen definities en metingen aan de basis van een groot deel van Bratescu’s oeuvre: door experimentatie met het herschikken van materialen, het in kaart brengen van handbewegingen en het verdwijnen of verbergen van haar eigen beeltenis.

Hoewel het resultaat vaak bijzonder organisch overkomt, is haar aanpak uitermate precies. Wanneer ze bijvoorbeeld collages maakt met gescheurd textiel, dan is geen enkel keuze willekeurig. Door dit ‘afval’ een exacte plaats te geven binnen een kunstwerk, wordt het opgetild tot een nieuw niveau. Zoals ze het zelf verwoordt: ‘the sanctification of waste’ (‘de heiliging van afval’).

Geta Bratescu in haar atelier (foto: Stefan Sava)

Recente erkenning en eerste solotentoonstelling in België
Bratescu’s internationale erkenning groeide vooral tijdens de laatste jaren, dankzij deelname aan groepstentoonstellingen zoals de Biënnale van Istanbul (2010), La Triennale de Paris (2012) en de Biënnale van Venetië (2013 en 2017). Haar kunst werd recent opgenomen in meerdere gerenommeerde internationale collecties. Toch is de najaarstentoonstelling in Gent pas de vierde grote tentoonstelling van haar werk buiten Roemenië, en de eerste in België.

De tentoonstelling ‘Geta Bratescu: Een atelier voor jezelf’ focust op de levenslange rol van het atelier als performatieve, contemplatieve en kritische ruimte, en een plaats voor reflectie over haar positie in de wereld. De tentoonstelling biedt een unieke kans om haar veelzijdige maar grotendeels nog ongekende oeuvre te ontdekken. Binnen het overzicht van haar jarenlange praktijk zoomen we in op specifieke thema’s die Bratescu’s leven en kunst vorm gaven.

Een vergelijking met de ateliers van andere kunstenaars
Gelijklopend met deze tentoonstelling focust het MSK op de atelierpraktijk van kunstenaars uit de collectie, met schilderijen, tekeningen, beeldhouwkunst en atelierfoto's zoals deze van de abstracte kunstenaar Victor Servranckx.

Prijs
8 euro / 6 euro (reductietarief) / 2 euro (19-25) / gratis (-19)

Bezoeken in groep
Reserveer online via BoekjeBezoek of bel naar 09/210.10.75

In samenwerking met Camden Arts Centre (Londen).

Toon kaart Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK)
Fernand Scribedreef 1
9000 Gent
van 16/09/17 tot 14/01/18 open di, woe, do, vrij van 09:30 tot 17:30, za, zo van 10:00 tot 18:00
Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK)
€ 8,0
museum.msk@gent.be
+32 9 3236700
www.mskgent.be/nl/tentoonstellingen/g...