u bent hier

Gerhard Richter | Over Schilderen

Meerdere kunstvormen


Gerhard Richter (1932, Dresden) wordt beschouwd als een van de belangrijkste actuele kunstenaars en als een van de naoorlogse hernieuwers van de schilderkunst. Zijn door experiment, twijfel en toeval gedreven werk levert telkens opnieuw het bewijs dat een schilderij niet in staat is om de realiteit weer te geven of te vervangen. De tentoonstelling vertrekt van Richters beginwerken zoals de ... Lees meer »

Gerhard Richter (1932, Dresden) wordt beschouwd als een van de belangrijkste actuele kunstenaars en als een van de naoorlogse hernieuwers van de schilderkunst. Zijn door experiment, twijfel en toeval gedreven werk levert telkens opnieuw het bewijs dat een schilderij niet in staat is om de realiteit weer te geven of te vervangen.

De tentoonstelling vertrekt van Richters beginwerken zoals de schilderijen van gordijnen en ramen uit de jaren ’60 en ’70 die gegroepeerd zijn rond zijn eerste werk in glas, 4 Ruiten (1967) dat tussen de vloer en het plafond zit geklemd. Deze opstelling vindt haar echo en voortzetting in de presentatie van de kunstenaars werken van de laatste 14 jaar en acht nooit getoonde werken uit 2017 die hun weerspiegeling vinden in het glazen werk 7 Ruiten (Kaartenhuis) uit 2013. Op deze manier worden fundamentele aspecten van Richters vroege werken verbonden met zijn huidige artistieke praktijk. De ruimtes volgen een chronologisch parcours, waarin duidelijk wordt dat elk nieuw werk een nieuwe beeldende oplossing is die voortvloeit uit een bestaand werk. De tentoonstelling brengt naar voor hoe de kunstenaar reageerde op de maatschappelijke omwentelingen van de jaren ’60 en ’70 en hoe hij met zijn oeuvre ook op de wereld van vandaag inspeelt.

Gerhard Richter | Over Schilderen wordt georganiseerd ter gelegenheid van de kunstenaars 85ste verjaardag. Curator: Martin Germann. Het is een geactualiseerde presentatie van een tentoonstelling die in samenwerking met het Kunstmuseum Bonn werd georganiseerd.

Biografie
Gerhard Richter werd in 1932 in Dresden geboren en verhuisde, na het beëindigen van zijn studies in Oost-Duitsland, in 1961 naar het westelijke landsdeel. Hij maakte deel uit van een losse schildergroep in Düsseldorf, waartoe ook Konrad Lueg en Sigmar Polke behoorden, die figuratief schilderden tijdens de opkomst van de Amerikaanse pop art. Richter vertegenwoordigde Duitsland op de 36ste Biënnale van Venetië in 1972 en hield retrospectieve tentoonstellingen in talrijke topmusea over de hele wereld. In 1999 installeerde hij Black Red Gold in de foyer van de Reichstag in Berlijn. Het glasraam dat hij ontwierp voor de Dom van Keulen werd afgewerkt in 2007. Zijn laatste schilderijententoonstelling in België dateert van 1976, toen een reizende presentatie werd getoond in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. In 2008 was er in CC Strombeek de kleine presentatie Panorama rond zijn edities. Gerhard Richter leeft en werkt in Keulen.

Toon kaart S.M.A.K. - Stedelijk Museum voor Actuele Kunst
Jan Hoetplein 1
9000 Gent
van 21/10/17 tot 18/02/18 open di, woe, do, vrij van 09:30 tot 17:30, za, zo van 10:00 tot 18:00
S.M.A.K. - Stedelijk Museum voor Actuele Kunst
€ 12,0
info@smak.be
+32 9 2407601
www.smak.be
youtu.be/2dBmJcxM9sE